Vooral in België wordt over dat onderwerp meestal niet gesproken. Nochtans is en blijft dat erg belangrijk en kan de aanleg van een stoma uitmonden in een echtscheiding. In elk geval zal de relatie met uw partner niet meer dezelfde zijn zoals vóór de ingreep.

Zowel uzelf als uw partner zullen zich met liefde moeten aanpassen aan deze nieuwe situatie. Met een stoma vrijen kan. Dat staat wel vast. Maar u moet natuurlijk wel vooraf de zaak met uw partner vrij kunnen uitpraten. Er komt zelfs heel wat experimenteren aan te pas om voor u beiden de meest geschikte en leukste houding(en) of techniek(en) te vinden.

Seksuele problemen bestaan vaak alleen maar in gedachten, maar een verkeerde instelling en een afkeerhouding ten opzichte van de stoma kan moeilijkheden geven in de seksuele beleving. De oorzaak kan ook door de operatie komen. Het aanleggen van een stoma kan een nefaste invloed hebben op de potentie van de man.

Bij de vrouw komen slechts zelden problemen in verband met de vruchtbaarheid, maar haar seksueel beleven kan gehinderd worden door het verminderen van haar geslachtsdrift en een ietwat pijnlijke of te droge schede. Het aanvaarden van deze lichaamsverminking zal zonder twijfel een zwaar te verwerken dobber vormen. Vooral vrouwen voelen zich zo “lelijk en vies” dat ze zich niet meer naakt aan hun partner willen tonen. Eventueel kan bij het vrijen een stomakapje worden gedragen. Dit is klein, huidkleurig en valt heel wat minder op.

Ook het dragen van een fleurig, sexy hemdje en een afzonderlijk broekje kan de aandacht afleiden. Soms kan alleen een psycholoog of een huwelijksconsultant enigszins helpen om deze zelf opgelegde hinderpaal te verwijderen. Wees ervan overtuigd dat intimiteit en geslachtelijke betrekkingen mogelijk blijven en dat dergelijke verminking niet automatisch een gevaar voor uw huwelijksgeluk moet zijn. Wees vooral niet bang om er met uw partner over te praten, want onderdrukte emoties en waanvoorstellingen hebben al erg veel problemen onnodig doen ontstaan.

Ook al vormt de geslachtsdaad een belangrijk onderdeel van het huwelijksleven, toch weet elk getrouwd paar dat daarnaast heel wat meer mogelijkheden liggen om elkaar lief te hebben.

Bij zwangerschap is het natuurlijk nodig dat de vrouw zich van nabij laat volgen door een gynaecoloog, maar normaal kinderen krijgen blijft mogelijk. Wel is het verstandig vóór u zwanger wordt met uw arts te praten en minstens tot één jaar na de operatie te wachten.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok