Zorg dat u alles wat u nodig hebt binnen uw bereik ligt:

1-een washandje
2-een handdoek
3-toiletpapier
4-kleefband
5-een klem
6-een maatkaart of stomapatroon
7-een schaar
8-een pen of potlood
9-gebruiksklare beschermplaat
10-gebruiksklaar opvangzakje (open of gesloten zakje)
11-plastic wegwerpzakje en draaiklemmetje
12-een elektrisch scheerapparaat (indien nodig)
13-een wattenrolletje of tampon (urinestoma)

- kies hiervoor het meest geschikte tijdstip en een rustige plaats uit (bvb de badkamer). Het minst geschikt zijn die momenten waarop uw stoma actief is (stoelgang uitstuwt), want zoiets duurt een tijdje en het gebeurt met niet te voorziene uitstoten. Dan wordt het bijzonder moeilijk om het zakje te vervangen. U zult spoedig ervaren dat de stoma op voorspelbare tijdstippen actief is en het minst in de loop van de voormiddag. Probeer daarom steeds ‘s morgens of toch in de voormiddag het zakje te vervangen want na een rustige nacht is de kans wel erg klein dat er dan uit de stoma nog veel stoelgang komt. Wanneer u in het begin de tijdstippen noteert waarop uw stoma werkt, dan wordt het (rekening houdende met eventuele werktijden) na enkele weken duidelijk wanneer u dat het best doet.

- leg zoals een goede stielman eerst al de benodigdheden klaar vooraleer te beginnen: opvang apparatuur (een 1-delig of 2-delig systeem, plaat en opvangzakje met dezelfde diameter met gepast uitgesneden opvangopening in de beschermende plaat), schaar met ronde punten,  eventueel stomapasta of bij vochtige huid stomapoeder, indien nodig huidbeschermende lotion of ermee doordrenkt doekje, washandje, handdoek, water, (eventueel en, indien echt nodig, neutrale babyzeep), eventueel een propere klem voor het afsluiten van een ileostomiezakje, een plastic wegwerpzakje en draaiklemmetje om het af te sluiten, toiletpapier en een wattenrolletje of tampon).

- een ileostomiedrager ledigt eerst zijn zakje in het toilet.

Als men bij het eendelige of tweedelige systeem heel de prothese dient te vervangen

- dan verwijdert u, om de huid niet te beschadigen, heel voorzichtig van boven naar beneden toe en liefst met een soort afpellende beweging, het oude opvangzakje of de bevestigingsplaat. Colostomiedragers kunnen dan best eerst hun opvangzakje leegmaken door het boven het toilet te houden en er een hoekje af te knippen zodat zij de stoelgang door de opening van het zakje in het toilet kunnen leegdrukken. Ileostomiedragers maken langs onder het klemmetje van het open zakje los en laten de inhoud in het toilet vloeien. Stop het geheel in een plastic wegwerpzakje en sluit goed af met een draaiklemmetje of door het plastic zakje dicht te knopen. Nooit de zakjes in de WC gooien en doorspoelen, want dan geraakt die snel verstopt. Het geheel kunt u dan kwijt in dat speciale emmertje in het toilet.
- was de huid met zuiver, lauw water (eventueel met neutrale zeep, maar dan moet u
resten zeep zorgvuldig verwijderen) en dep die droog met een handdoek. Nooit alcohol, ether, vloeibare of geparfumeerde zeep, antiseptische middelen of ontsmettende kleurstoffen gebruiken, want die kunnen de huid irriteren, uitdrogen, een allergische reactie of pijn  veroorzaken. De stoma, geplaatst op de dunne of dikke darm, bestaat net zoals ons tandvlees uit slijmvlies en dat kan tijdens het wassen een beetje bloeden bij aanraking of erover wrijven met het washandje. Maar dat is net zoals bij het tandenpoetsen heel normaal en niet gevaarlijk.
- wie omheen de stoma behaard is, doet er best aan dat met een schaar of elektrisch scheerapparaat te verwijderen (nooit met een scheermes of ontharingscrèmes). Bij het afpellen van de oude plaat zult u vlug begrijpen waarom u beter het haar op die plaats kunt wegnemen.
- soms ontstaan kleine ontstekingshaardjes rondom de stoma. Bij het vervangen van de beschermplaat is het dan gewenst een ontsmettingsoplossing op de zweertjes aan te brengen met behulp van een wattenstaafje. Als u desondanks blijft last hebben, raadpleeg dan uw chirurg of een stomatherapeut. Erg is het in elk geval niet.

 • Verwijder het zakje met een pellende beweging langzaam van boven naar beneden van de huid of de stomaplak.
 • Plooi het bovenste gedeelte van het zakje over en kleef beide delen aan elkaar met de plaklaag om geurhinder te verminderen.
 • Alvorens het opvangzakje weg te gooien moet u het ledigen. Houd het schuin knip daarvoor een hoekje van het zakje af.
 • Ledig de inhoud in de WC
 • Wikkel de lege opvangprothese in een plastic wegwerpzakje, sluit af door er een knoop in te leggen en gooi het in een vuilniszak

 

Als men bij de tweedelige systemen alleen het opvangzakje moet verversen

 • dan haalt u het opvangzakje voorzichtig van de plastic ring. Begin bovenaan en houd het uit de buurt van uw kledij
 • ledig het opvangzakje
 • veeg de beschermplaat binnen de ring proper met toiletpapier en controleer de staat van de beschermplaat
 • druk een nieuw opvangzakje vast op de ring tot u het hoort klikken.
 • Trek voorzichtig aan het plastic zakje om na te gaan of het goed vastzit.

Of

 • bij het tweedelige systeem zonder ring kan het opvangzakje met een pellende beweging voorzichtig van de huidplaat worden verwijderd;
 • de huidplaat binnen de ring proper maken en de verdere bruikbaarheid controleren;
 • een nieuw stomazakje op de huidplaat aanbrengen.
Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok