Alvorens men met een effectieve verzorging van huidirritatie kan beginnen, moet men eerst de oorzaak ervan achterhalen.

  • Lekte het opvangsysteem ?
  • Bent u gevoelig voor de kleefstoffen van het opvangzakje? (U kunt een duidelijke aftekening zien op de plaats waar de kleefstof met de huid in aanraking kwam).
  • Snijdt u de opening in uw beschermplaat niet wat te groot?

Wanneer u de oorzaak van uw probleem kunt achterhalen, dan kunt u die vermijden of verbeteren wat fout was. Hoe gaat u te werk?

Lichte tot gematigde irritatie

1- Verwijderd het zakje en was de huid met zuiver water. Dep die droog met een handdoek.

2- Laat even de huid vrij zodat die nog wat droger kan worden. Zorg dat u papieren zakdoekjes bij de hand houdt om eventuele uitstoten van stoelgang op te vangen. U vervangt uw opvangzakje natuurlijk het best op een ogenblik waarop uw stoma het minst waarschijnlijk zal werken.

3- Ga op zoek naar opvangmateriaal met een ander soort kleeflaag bij een andere of dezelfde firma, want vaak vindt de huidirritatie haar oorzaak in die kleeflaag. Telkens echter eerst het nieuwe product uittesten op uw arm of buik. Veranderen is niet altijd verbeteren !

4- Breng rondom de stoma een dun laagje stomapasta, zachtgekneed stomaschijfje of stomastaafje op de licht geïrriteerde huid. Wees niet bang omdat het eventjes prikt, want deze stomapasta wordt met alcohol tot een uitstrijkbare pasta gemaakt. Wie niet houdt van dat prikken, kan ook staafjes stomapasta gebruiken die kneedbaar zijn door het toevoegen van bijenwas bij de pectine-gelatine. Wanneer u zo’n staafje eventjes heen en weer rolt in de palm van uw handen, wordt het soepel en vergroot de kleefkracht. U kunt ook in een beschermplaat de gepaste opening uitknippen en deze op de geïrriteerde huid aanbrengen. De plaat is pijnverzachtend en heeft geneeskundige krachten.

5- Breng een proper opvangzakje aan en druk het gelijkmatig aan op de huid. Wees zeer attent en vervang het zakje bij het minste teken van een lek. Het is goed mogelijk dat u met een huidirritatie het wat meer moet vervangen.

6- Wanneer de irritatie na 2 of 3 dagen niet verdwenen is, moet u uw dokter of stomaverpleegkundige zo snel mogelijk raadplegen. Bij erge huidirritatie Wanneer de huidirritatie dermate erg is dat de huid ruig, vochtig en pijnlijk is, gaat u meteen op consultatie bij uw chirurg.

Bij erge huidirritatie

Wanneer de huidirritatie dermate erg is dat de huid ruig, vochtig en pijnlijk is, gaat u meteen op consultatie bij uw chirurg.

Het is zeer belangrijk de huid rondom de stoma gezond en rein te houden. Die huid is ons enig beschermende pantser tegen allerhande vijanden van ons lichaam. Gelukkig is de huid wel erg taai en degelijk want dagelijks stellen we ze bloot aan allerlei gevaren (gebruik van bijtende detergenten, snijden, prikken of het urenlang verschroeid worden onder de ultraviolet zonnestralen of zonnebank, etc.).

Maar er komt toch een moment waarop onze huid niet langer de agressieve behandeling neemt en dat ze rebelleert. Ze wordt dan rauw, pijnlijk en kan eventueel zelfs openbarsten of pijnlijke brandblaren oplopen. Meestal beginnen we pas dan ons af te vragen wat we verkeerd deden. Omdat stomadragers een opvangsysteem moeten aanbrengen, is die huid rondom de stoma nog belangrijker. Een kapotte huid zal voor hen een erg pijnlijke ervaring zijn en een opname in het ziekenhuis kan eventueel nodig blijken. A

lles in het werk stellen om te voorkomen dat u in de omgeving van de stoma ooit huidproblemen krijgt, is de beste raad die we u dan ook kunnen geven. Daarom: “Wees ALTIJD lief en attent voor uw huid”.

Hieronder vindt u enkele suggesties die u kunnen helpen uw huid gezond te houden en heel wat last te voorkomen.

1- Gebruik nooit geparfumeerde of zeer vette zeep om de huid rondom de stoma te wassen, want dergelijke zeep zal een lichte film op de huid achterlaten en ze irriteren. Was de huid met zuiver water. Als u dan toch zo nodig zeep wilt gebruiken, probeer dan alkalische zeep, zeep voor een babyhuid, doch nooit die heerlijk geurende fantasiezepen. Vergeet vooral niet achteraf de huid grondig af te spoelen.

2- Dep uw huid droog, maar vermijd het hard droogwrijven met een ruwe handdoek. Vroeger gaf men de raad de huid te drogen met koude lucht uit een haardroger, maar de kleefkracht van de huidgenezende plakken is dermate verbeterd dat zij nu ook op handdoekdroge huid goed kleven.

Wanneer u toch een haardroger wilt gebruiken, dan mag die nooit rechtstreeks op de huid warme lucht blazen. Op een verhitte huid zal geen enkele stomaplaat blijven kleven. De plak op de radiator verwarmen is ook niet zo verstandig. Houd liever de plaat gedurende enkele minuten op uw blote huid, zodat die uw lichaamstemperatuur krijgt, en u bekomt de ideale kleefkracht.

3- Ruk nooit ruw uw opvangzakje en de eventuele kleefbanden brutaal af, want dan neemt u telkens een laagje huid mee. Verwijder langzaam het opvangzakje met een soort pellende beweging en duw uw huid eronder weg terwijl u het losmaakt.

4- Wanneer u het opvangzakje aanbrengt moet u zeker zijn dat uw stoma geen stoelgang heeft uitgestoten net voor u het aankleeft. Het zou er immers onder de beschermplaat op uw huid gevangen zitten en die heel snel irriteren.

5- Vervang onmiddellijk het opvangzakje als u vaststelt dat het lekt. Probeer alleen in uiterste nood het te herstellen, want dergelijke risico voor uw huid kunt u niet nemen.

6- Gebruik zelden alcohol, of ether om de huid te reinigen, want regelmatig gebruik ontvet de huid en zou die verbranden (+ uitdroging van de huid, zodat later deze beetje bij beetje flinterdun wordt door het vele verwijderen van de beschermplaat of het kleefzakje).

7- Het is verstandig om regelmatig preventief een soort huidbeschermer onder het opvangzakje op de huid aan te brengen. Het zijn speciale producten ontworpen om uw huid tegen kleefstoffen en afscheidingsvocht te beschermen. Wees echter voorzichtig en informeer eerst bij uw apotheker - bandagist over de degelijkheid en de gevaren van het product. Is dat onmogelijk, dan test u die liefst het eerst uit op de arm alvorens het rondom de stoma te gebruiken.

8- Indien u het wenst, kunnen ileo- en colostomadragers hun opvangzakje tijdens het nemen van een bad vervangen. Verwijder het zakje en ontspan lekker in een douche of badkuip. Het is de enige plaats waar u zachte zeep vrij mag gebruiken omdat u het daar behoorlijk kunt afspoelen. Zelfs in een badkuip is het na het wassen met zeep noodzakelijk enkele minuten met zuiver water rond de stoma te sproeien. Probeer hier uiteraard het ogenblik uit te kiezen waarop de stoma het minst waarschijnlijk zal werken. ERG BELANGRIJK: gebruik nooit badolie of badschuim. De olie zal het kleven van het opvangzakje bemoeilijken, terwijl het badschuim de zwakke huid rondom de stoma zal irriteren.

9- Gebruikt een nieuw product liefst nooit eerst in de omgeving van de stoma wanneer u een zeer gevoelige huid hebt. Informeer eerst bij uw apotheker - bandagist of vraag in uw club aan een andere patiënt wat zijn ervaring was met het nieuwe product. Dat kan vermijden dat u hiervoor onnodige uitgaven zou doen. Kent u niemand die het reeds gebruikte, dan stel ik voor dat u eerst een kleine hoeveelheid van het nieuwe goedje 48 u. op een arm of de buik aanbrengt, maar zeker nooit in de buurt van uw stoma. Indien u dan een rode, geïrriteerde huid bemerkt, een branderig gevoel of jeukt voelt, dan hebt u meer dan waarschijnlijk een te gevoelige huid voor dat product. Vergeet dan maar vlug dat het bestaat.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok