Alvorens men met een effectieve verzorging van huidirritatie kan beginnen, moet men eerst de oorzaak ervan achterhalen.

  • Lekte het opvangsysteem ?
  • Bent u gevoelig voor de kleefstoffen van het opvangzakje? (U kunt een duidelijke aftekening zien op de plaats waar de kleefstof met de huid in aanraking kwam).
  • Snijdt u de opening in uw beschermplaat niet wat te groot?

Wanneer u de oorzaak van uw probleem kunt achterhalen, dan kunt u die vermijden of verbeteren wat fout was. Hoe gaat u te werk?

Lichte tot gematigde irritatie

1- Verwijderd het zakje en was de huid met zuiver water. Dep die droog met een handdoek.

2- Laat even de huid vrij zodat die nog wat droger kan worden. Zorg dat u papieren zakdoekjes bij de hand houdt om eventuele uitstoten van stoelgang op te vangen. U vervangt uw opvangzakje natuurlijk het best op een ogenblik waarop uw stoma het minst waarschijnlijk zal werken.

3- Ga op zoek naar opvangmateriaal met een ander soort kleeflaag bij een andere of dezelfde firma, want vaak vindt de huidirritatie haar oorzaak in die kleeflaag. Telkens echter eerst het nieuwe product uittesten op uw arm of buik. Veranderen is niet altijd verbeteren !

4- Breng rondom de stoma een dun laagje stomapasta, zachtgekneed stomaschijfje of stomastaafje op de licht geïrriteerde huid. Wees niet bang omdat het eventjes prikt, want deze stomapasta wordt met alcohol tot een uitstrijkbare pasta gemaakt. Wie niet houdt van dat prikken, kan ook staafjes stomapasta gebruiken die kneedbaar zijn door het toevoegen van bijenwas bij de pectine-gelatine. Wanneer u zo’n staafje eventjes heen en weer rolt in de palm van uw handen, wordt het soepel en vergroot de kleefkracht. U kunt ook in een beschermplaat de gepaste opening uitknippen en deze op de geïrriteerde huid aanbrengen. De plaat is pijnverzachtend en heeft geneeskundige krachten.

5- Breng een proper opvangzakje aan en druk het gelijkmatig aan op de huid. Wees zeer attent en vervang het zakje bij het minste teken van een lek. Het is goed mogelijk dat u met een huidirritatie het wat meer moet vervangen.

6- Wanneer de irritatie na 2 of 3 dagen niet verdwenen is, moet u uw dokter of stomaverpleegkundige zo snel mogelijk raadplegen. Bij erge huidirritatie Wanneer de huidirritatie dermate erg is dat de huid ruig, vochtig en pijnlijk is, gaat u meteen op consultatie bij uw chirurg.

Bij erge huidirritatie

Wanneer de huidirritatie dermate erg is dat de huid ruig, vochtig en pijnlijk is, gaat u meteen op consultatie bij uw chirurg.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok