Tijdens het eten en drinken nemen wij in de loop van de dag in ons lichaam heel wat vocht op. De afvalstoffen moeten met een gedeelte van dat vocht uit het lichaam verwijderd worden.

A – De nieren

Deze twee vuistgrote organen hebben een levensnoodzakelijke filtrerende en resorberende functie. Ze zorgen er immers voor dat met het overtollige vocht ook een deel van de afbraakproducten uit het lichaam geëlimineerd worden. Samen met deze afvoerende functie hebben de nieren ook nog een erg belangrijke regulerende werking, nl. het op peil houden van de water- en zouthoeveelheden en de zuurheidsgraad in ons lichaam + bloeddruk regulerende functies. Deze afvalstoffen en het overtollige vocht vormen samen de urine. Deze verzamelt zich in de 2 nierbekkens.

B – De urineleiders (ureters)

Zowel vanuit de linker als vanuit de rechter nier vertrekt een urineleider. Het zijn fijne buisjes (ureters) van elk zowat 30 cm lengte, die de in beide nieren afgescheiden urine druppelsgewijs naar de blaas voeren. De dagelijkse hoeveelheid urine bedraagt normaal tussen 1, 2 en 1,5 liter.

C – De blaas

Is eigenlijk een reservoir, een opslagruimte van urine, dat geleidelijk druppel na druppel langzaam vanuit beide nieren tegelijk gevuld wordt. Deze activiteit gaat dag en nacht door. Alleen ’s morgens kan de afvloei wat minder uitvallen omdat u dan reeds een tijdje niets meer gegeten of gedronken hebt.

Deze praktisch nooit stoppende aanvoer (erg vervelend tijdens het aanbrengen van uw opvangzakje) zal na een tijdje in de blaas een druk doen ontstaan waardoor u de drang krijgt om te plassen. De blaas is zo elastisch dat ze tot 400 cc urine kan stockeren zonder belangrijke drukveranderingen. Ziekten van de blaas die een kleine, niet elastische blaas of schrompelblaas veroorzaken, of kwaadaardige ziekten van de blaas, welke met andere middelen niet meer onder controle te houden zijn, verplichten de chirurg soms de blaas te verwijderen en een urostoma aan te leggen.

 

D – De urinebuis (urethra of plasbuis)

Het is via de plasbuis dat de urine de blaas verlaat

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok