Wie graag op reis gaat, hoeft zich geen te grote zorgen te maken. Het vraagt zoals u hiervoor kon lezen, alleen wat meer voorbereiding en wat meer organisatie dan vroeger, maar niets belet u om weer de wijde wereld in te trekken.

Om u zelfvertrouwen te geven raad ik u aan eerst wat in de buurt te wandelen. Wanneer u zich beter in uw vel voelt, kunt u beginnen met korte uitstapjes of city-trips. Eens dat u wat meer ervaring hebt opgedaan, ligt de ganse wereld weer aan uw voeten. Wanneer men als stomadrager op reis gaat naar de warme landen is het verstandig vooraf uw huisdokter of chirurg om raad te vragen over de ziekten ter plaatse.  Meestal zal iemand met een colostomie zonder problemen zo’n reis naar het zuiden kunnen maken, maar voor diegenen met een ileostomie ligt het ietsje moeilijker.

Vooral ileostomiedragers, die onder doktersbehandeling leven, moeten hun chirurg of toch minstens hun huisdokter raadplegen alvorens de hitte en de reisdrukte te trotseren. Zij mogen zich in geen geval druk of zenuwachtig maken bij de minste tegenvaller. Je bent toch met vakantie. Informeert u in elk geval steeds vooraf over:

A - Het vochtverlies

Hoe warmer het klimaat, hoe meer we transpireren. Door het zweten, merkbaar of niet, kan het lichaam zoveel vocht verliezen dat het gaat uitdrogen. De eerste tekenen hiervan zijn niet altijd een dorstgevoel. Een uitstekende leidraad om na te gaan of men voldoende drinkt, is het controleren van uw urineproductie, d.w.z.: 1 liter of meer per dag.

Het verlies aan lichaamsgewicht door vochtverlies kan bij iemand met een ileostoma oplopen tot 8% van zijn lichaamsgewicht, d.w.z. tot 5 kg bij een persoon van 60 kg. Maar iemand met vakantie in warme landen die meer dan 5 kg aan gewicht verloren heeft, raadt men aan naast het veel drinken (bouillon, thee, koffie, tomatensap, wortelsap) en het eten van chips en crackers, ook een zakje ORS (Oral Rehydration Salts) in te nemen. Zoiets kunt u vrij bij elke apotheker kopen.

Elke ileostomiedrager weet dat hij erg gemakkelijk diarree kan krijgen, ook zonder darminfectie te wijten aan het drinken van geïnfecteerd water of het eten van bedorven voedsel. Hij kan daarvoor een diarreestoppend middel innemen. Hij moet daarom bij die voor hem ongewoon warme temperaturen, waar het transpireren nog bovenop komt, veel drinken. Minstens 3 liter per dag zou mooi zijn.

Ernstig vochtverlies bij aanhoudende diarree kunt u niet opvangen door veel te drinken. Een opname in een ziekenhuis is dan noodzakelijk want vocht en electrolyten moeten dan via een infuus rechtstreeks in de aderen toegediend worden. Eenmaal de vochtbalans weer in evenwicht is, kunt u weer beginnen met veel drinken, liefst alkalisch water, en eten. Vasten heeft dan weinig zin want het zal u alleen nog meer verzwakken.
Bij iemand met een colostomie zal de vocht- en electrolytenhuishouding niet zo vlug in de war geraken.

B - Het zoutverlies

Het gebrek aan lichaamsvocht zal meestal ook gepaard gaan met een tekort aan zout. Immers, naast een groot vochtverlies, verdwijnt bij de ontlasting ook zowat 8 gr. natriumchloride of keukenzout en ook bij het transpireren verliest u niet alleen water, maar ook heel wat zout. Samen kan dat vlug leiden tot een zoutgebrek in het lichaam.

Daar komt bij een ileostomiedrager vaak ook nog diarree bovenop. Deze diarree kan in ernst uitlopen van één enkele dag verlies van vakantieplezier tot de opname in een ziekenhuis met ernstige uitdroging. Vooral wanneer u door zoutgebrek ook nog begint over te geven, geraakt u snel in ernstige gezondheidsproblemen.

Om dat zoutverlies op te vangen moet u per dag bij het eten minstens 15 gr. zout aan uw voeding toevoegen. Dat lijkt wel veel als men dat ziet liggen, maar met een zoutverlies van 8 gr. door ontlasting, blijft uiteindelijk amper nog voldoende over om ook het verlies door transpiratie op te vangen. Daar waar dokters meestal een vermindering aan zoutgebruik voorschrijven, moet de ileostomiedrager dat liefst verhogen (tenzij bij hoge bloeddruk of verbod van uw dokter). Praat erover met uw dokter.

Wat zijn de meest herkenbare symptomen van zoutgebrek? Bij zoutgebrek wordt men prikkelbaar, is men vlugger vermoeid, heeft men concentratiestoornissen en gaat men aan gewicht verliezen. Heel wat mensen worden bovendien erg misselijk en gaan braken.
In zijn reiskoffer stopt iemand met een ileostomie naast een extra voorraad geneesmiddelen en opvangapparatuur dan maar liefst ook nog:

  • ORS zakjes (= Oral Rehydration Salts)
  • Bouillontabletten
  • Chips (eten met mate om het gewicht in de hand te houden)

 

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok