Goede raad ! Ga nooit van huis weg zonder een tasje (*) waarin alles gebruiksklaar insteekt wat nodig is om uw zakje (opvangapparaat) te vervangen. Dat “kan” soms onderweg loskomen en dan is het beter alles bij de hand te hebben dan te weten dat het thuis beschikbaar is.

Een zakje kunt u gemakkelijk in een gewone toiletruimte vervangen (liefst een toiletruimte voor andersvaliden). In het geval dat u onderweg in de problemen geraakt en geen stomamateriaal bij hebt om het lekkende zakje te vervangen, zoekt u een toilet voor andersvaliden.

Reinig met toiletpapier de omgeving van uw opvangzakje. Druk even op de plaat om de daaronder aanwezige stoelgang te verwijderen en dicht het lek door velletjes toiletpapier tussen de plaat en de huid te duwen. Sluit alles af met kleefband (indien u die ergens kunt vinden). Ga onmiddellijk naar huis.

Opgepast: vervang regelmatig uw opvangzakje in dit tasje door een vers exemplaar. Dit uit het tasje gebruik je bij de eerstvolgende vervanging.

Op reis: steeds dit boekje meenemen.

(*) Inhoud van het tasje: vervangzakje (een- of tweedelig: met reeds uitgesneden juiste opening), papier, huidbeschermende pasta, huidbeschermend poeder, schaar met ronde punten, busje met water (100 ml), wattenstaafje en wattenrolletje of tampon, doekje, washandje, kleefband, plastic wegwerpzakje en draaiklemmetje en voor ileostoma patiënten een reserve klem om het open ileostoma zakje af te kunnen sluiten.