Het meest gemakkelijk zijn natuurlijk de huidige zakjes met aan de beide zijden een zachte, beschermende bekleding.

Wie niet met dergelijke bekleding beschermde opvangzakje draagt, merkt al spoedig dat het plastic zakje op de huid niet lekker aanvoelt. Vooral tijdens de zomermaanden of op reis in de warme landen kan het heet en de lucht erg vochtig zijn zodat de huid onder het plastic van het zakje extra gaat transpireren en daardoor snel geïrriteerd geraakt.

U kunt hiervoor een hoesje in papier kopen bij de apotheker - bandagist of bandagist, maar dat maakt geluidjes wanneer u beweegt. Er zijn er ook vervaardigd in stof maar het ziekenfonds betaalt die niet volledig terug.

U kunt echter gemakkelijk zelf zo’n hoesje voor uw opvangzakje naaien of laten maken. Het is niet alleen eenvoudig, maar ook goedkoop. Al wat u nodig hebt, is een restje stof dat u anders misschien als stofvodjes gaat gebruiken of meestal zelfs weggooit, een naaimachine of naald en draad en een weinig verbeelding.

Lapjes flanel of versleten witte T- shirt leveren u hiervoor het ideale materiaal omdat deze stof licht en goed absorberend is. Gebruik uw opvangzakje als patroon voor het hoesje en snij een dubbele dikte van uw stof iets meer dan 1 cm groter. Snijd bij één van die lapjes een rond gat op de juiste hoogte om het opvangzakje er doorheen te kunnen halen en zoom de opening rondom af om die te verstevigen. Snij de bovenste hoeken eventjes afgerond zodat zij de omtrek van het zakje kunnen volgen. Leg de rechte zijden tegen elkaar en naai rondom een zoom van één cm.

Vergeet niet voor een ileostoma systeem de bodem van het hoesje open te laten en boord deze onderzijde af om het uitrafelen te verhinderen. Draai het geheel binnenste buiten en klaar is kees. Wanneer u uw verbeelding wat zult laten meespelen, kunt u het geheel verfraaien met het aanbrengen van kant, biesjes of allerlei versierselen, ook monogrammen, of zelfs met een tasje waarin een extra hoesje of iets anders plaats kan vinden.

U kunt eventueel ook een elastiekje innaaien. Kunt u niet werken met naald en draad? Vraagt het dan aan uw echtgenote of een vriend(in) of koop aan beide zijden met zacht, vochtabsorberend weefsel beklede opvangzakjes.

Er bestaat immers geen enkele reden waarom u zich ondanks uw verborgen bijzonderheid niet lekker zou kunnen voelen onder alle omstandigheden of niet modieus erbij zou mogen lopen. En dat het hele jaar door.

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok