Een goede spijsvertering begint in de mond. U moet uw voedsel goed kauwen voor u het doorslikt. Een perfect gebit (al of niet vals) is daarvoor heel nuttig (raadpleeg daarom regelmatig uw tandarts). Na het verteringsproces in de maag komt het voedsel in de darmen.

Ze bestaan uit twee grote delen:

  • De dunne darm: 4 tot 6 meter lang.
  • De dikke darm: meer dan 1 meter lang.

De dunne darm heeft slechts een geringe diameter (dus ook een kleine stoma opening) en bestaat uit:

  • de twaalfvingerige darm of duodenum, die onmiddellijk na de maag komt en zeer kort is;
  • de eigenlijke dunne darm die anatomisch verdeeld is in het jejenum, de eerste helft van de dunne darm en het ileum, de tweede helft van de dunne darm waarin de chirurg een stoma aanlegt (-> ileostoma).

De dikke darm heeft een veel grotere diameter (met dus een grotere stoma) en sluit aan op de dunne darm in de rechter onderbuik. De dikke darm of colon (-> colostoma) bestaat uit:

  • het stijgend colon of colon ascendens
  • het horizontaal colon of colon transversum, dat dwars over de buik loopt
  • het dalend colon of colon descendens, dat daalt langs de linkerzijde van de buik en met een lichte buiging overgaat in het sigmoïd. • het rectum of endeldarm (gedeelte waar de stoelgang zich voor de evacuatie opstapelt)
  • de anus (of aars) De belangrijke sluitspier, die de controle over de uitstoot van de stoelgang reguleert, is gelegen ter hoogte van de aars en het lage rectum. Indien men deze chirurgisch moet verwijderen, dan wordt men incontinent (d.w.z. men heeft geen controle meer over de uitstoot van de stoelgang) en het aanleggen van een stoma is dan onvermijdelijk.
Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok