Hieronder vindt u stap voor stap beschreven hoe u een colostoma irrigatie met succes kunt uitvoeren (Opgelet: iemand met een ileostoma of een colostomadrager met een stoma aangelegd in het opstijgende gedeelte van de dikke darm mag niet irrigeren (spoelen), want bij hen is de stoelgang reeds vloeibaar.)

1- Verwijder het oude zakje of de stomakap en berg het vuile opvangsysteem in een plastic zakje om het te kunnen weggooien. Afsluiten met draaiklemmetje. Reinig voorzichtig de huid en de stoma met lauw water. Dep voorzichtig droog. Onderzoek aandachtig de toestand van de huid en de stoma vooraleer te beginnen spoelen.

 

 

 

2- Breng de afloopsleuf en de riem aan. Indien de afloopsleuf iets te lang uitvalt, snijdt u die af tot ze juist boven het water in het toilet hangt. Bevestig de top van de afloopsleuf aan de riem.

 

 

 

3- Sluit de regelklem af en vul de waterzak met 1,5 liter lauw drinkbaar water (= handwarm of +/- 37°). Het is van groot belang het water niet te warm of koud in te laten vloeien. Het te veel aan water in de waterzak zal dienen om na de spoeling de afloopsleuf te kunnen uitspoelen, maar u moet er nauwgezet op letten zeker niet meer dan één liter in de darmen te laten vloeien. Een halve liter water is ruim genoeg.

 

 

4- Bevestig de waterzak zodat de bodem ervan op schouderhoogte hangt wanneer u neerzit. Het lager ophangen van de zak zal aan het water onvoldoende indringkracht geven, terwijl het te hoog hangen ervan een te grote druk opwekt, wat buikpijn zal veroorzaken.

 

 

 

5- Kleef de afloopsleuf rechtstreeks op de buik of op de stomaplaat en bevestig hem met de gordel om de buik. Maak het uiteinde van de afloopsleuf vast aan de buikriem en ga op het toilet zitten of op een stoel vóór het toilet en leg de onderkant van de afloopsleuf in de WC.

 

 

 

6- Breng een weinig glijmiddel aan op het kegeltje (koontje) dat u in de stoma moet stoppen.

 

 

 

 

7- Leg de afloopsleuf in de WC.

 

 

 

 

 

8- Verwijder de lucht uit het aanvoerbuisje door het water tot aan het uiteinde ervan te laten vloeien, klem af en trek een plastic handschoen aan en doe wat glijmiddel op de pink (en wijsvinger). Daarna steekt u eerst de pink en eventueel daarna ook de wijsvinger voorzichtig +/- 5 cm in de kunstanus. Hierdoor verwijdt u de toegang tot de darm en voelt u meteen ook de richting waarheen de darm loopt. Eventueel zich dicht bij de uitgang bevindende stoelgang wordt aldus wat weggedrukt zodat het water erin kan vloeien. Wanneer u het indringende water in de juiste richting binnenbrengt, zal dat gemakkelijk invloeien. Breng het koontje van het spoelsysteem voorzichtig in de stoma in de richting die u met de vinger had gevoeld. Breng dat kegeltje nooit met geweld in de stoma binnen. Ontklem het aanvoerbuisje. Max. 0,75 l water uit de waterzak in de dikke darm laten vloeien, duurt tussen de 5 en de 10 minuten. Indien het water niet in het darmkanaal wil vloeien, probeer dan wat volgt: • wijzig de invalshoek van het kegeltje of koon • kijk na of er geen kink ligt in de leiding tussen de waterzak en de stoma • kijk na of de waterzak op de juiste hoogte hangt • ontspan u volledig en haal enkele malen diep adem door de mond • breng een kleine hoeveelheden water in de darm. Het is mogelijk dat wat verharde stoelgang het invloeien van water verhindert.

9- Wanneer het nodige water is binnengedrupt (max. 1 liter), moet u het aanvoerbuisje weer afklemmen en het kegeltje of koontje voorzichtig uit de stoma halen. De inhoud komt vaak met grote druk uit de stoma gespoten. Het is aangewezen om de afloopsleuf bovenaan goed dicht te knijpen. Rol de flap, die zich van boven aan de afloopafloopsleuf bevindt, op en bevestig hem met 2 knijpers. Breng de onderkant van de afloopsleuf weer omlaag in de wc en laat de darminhoud eruit vloeien. Het grootste gedeelte van het ingebrachte water en de stoelgang zal in de eerste 10 minuten in het toilet uit de darmen uitgestuwd worden.

 

10- Maak de top van de afloopsleuf met enkele klemmen vast aan de riem. U kunt daarna rustig uw morgentoilet beëindigen, maar blijf in beweging (zoniet blijft heel wat water en stoelgang in de darm zitten). In die periode worden dan de laatste deeltjes stoelgang en water uitgestuwd.

 

 

 

11- Wanneer u na een half uurtje merkt dat niets meer uit de darmen komt, dan kunt u de afloopsleuf weer in het toilet ledigen, uitspoelen (met het restant water uit de waterzak) en verwijderen. Uw huid om de stoma wassen en afdrogen.

12- Breng uw opvangsysteem of stomakapje aan om het beetje darmslijm, dat uit de stoma zou kunnen druppelen, op te vangen. Om de zes maand hebt u recht op één irrigatieset en om de 3 maand op 30 irrigatiezakken (= 1 om de 3 dagen). Wie niet op eigen kosten meer irrigatiezakken wil bijkopen, moet dus de afloopsleuf rein wassen met koud water, hem zorgvuldig uitspoelen en ophangen zodat hij kan drogen. Hang ook de waterzak op met de klem open om al het water eruit te laten druppelen.