Welk opvangsysteem u ook kiest of aangeprezen krijgt, zorg er steeds voor dat men u in het ziekenhuis goed uitlegt en aanleert hoe u het moet aanbrengen en hoe u het moet onderhouden. Wees niet beschaamd om meer dan eens uitleg te vragen als u het nog niet volledig begrepen hebt en voer verschillende keren zelf de handelingen uit in het bijzijn van een onderlegd verpleegkundige.

Blijft er na uw thuiskomst dan toch nog een probleem bestaan, dan kunt u altijd terecht bij uw arts of stomaverpleegkundige, een vertegenwoordiger van een firma of een stomaclub in uw buurt. Of probeer zelf een voor u misschien ander, eenvoudiger en beter systeem uit.

Belangrijk is wel dat u zich blijft informeren over het laatste nieuwe opvangsysteem en technieken, want die evolueren de laatste jaren erg snel en meestal kunnen ze u het leven heel wat eenvoudiger en aangenamer maken.

A - Het eendelige systeem

Zoals blijkt uit het woord is het zakje vast gelast op een klevende plaat waardoor u het geheel rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen. Wegens zijn geringe dikte is dit wel het minst zichtbare systeem, maar het kan u soms problemen bezorgen. Niet alleen vergt het nogal wat vaardigheid om het door een vers zakje te vervangen, maar u moet daarbij ook telkens weer het hele systeem van uw huid aftrekken. Dat doet u best met een afpellende beweging van boven naar beneden toe.

Nooit het zakje ruw aftrekken. De meeste huiden kunnen dergelijke behandeling niet lang ongestraft ondergaan. Ze worden zeer gevoelig of gaan rode vlekken (irritatieverschijnselen) vertonen. De huid begint dan te jeuken en pijn te doen, de irritatie neemt steeds maar toe en na een tijdje zal de verdunde huid vocht afgeven zodat uw opvangsysteem minder goed kan kleven. Daardoor kunnen vaker lekkages optreden. Wees dus altijd lief voor uw huid.

B - Het tweedelige opvangsysteem

Hier kleeft men niet het zakje zelf, maar eerst een huidbeschermende plak of ring op de huid. Op die huidbeschermende plaat kunt u dan het tweede gedeelte, nl. het opvangzakje, kleven of vastklikken. Dank zij deze huidbeschermende plaat of ring (hier op de buik al of niet extra bevestigd met een huidvriendelijke microporeuze pleister) moet de stomazakje niet telkens rechtstreeks van de huid afgetrokken worden. Aldus mishandelt u niet langer steeds opnieuw uw tere buikhuid bij het verversen. Dan blijft de plaat op de huid 2 dagen hangen en alleen het nieuwe zakje bevestigt u met een hefboomslot of klikt u vast op een fixatieflens ofwel kunt u die opdrukken zoals het dekseltje van een “Tupperware” doosje.

Deze opvangzakjes zijn betrouwbaar, sluiten hermetisch af en kunnen in een handomdraai vervangen worden. Ondertussen is het profiel van de fixatiering zo verlaagd dat men ook dit systeem bijna onzichtbaar onder de kledij kan dragen. Indien na een tijdje de stoma wat inkrimpt en soms beneden huidniveau gaat liggen, spreekt men van een verzonken stoma. Dat verhoogt sterk het risico voor lekkage.

Op de markt bestaan conische huidplaten. Zijn conische vorm duwt de huidbeschermende plaat iets steviger aan tegen de huid omheen de stoma en drukt aldus ook het ietwat verzonken stoma wat omhoog. U moet er wel een gordeltje bij dragen!

Deze site werkt enkel correct met cookies. Door gebruik te maken van onze website en diensten, aanvaard je het plaatsen van deze cookies op je computer.
Ok