Gezien een stoma niet beschikt over een sluitspier die het constant druppelen van de urine kan verhinderen, moet u een opvangzakje op de buik dragen. Weten dat het zakje er voor de rest van uw leven hangt, is uiteraard geen prettige gedachte. Elke stomadrager wordt met deze realiteit geconfronteerd. Maar bedenk dat precies dat zakje u de mogelijkheid biedt om weer een gewoon leven te leiden.

Geen enkele chirurg zou u een definitief stoma aanleggen indien dat niet de enige mogelijkheid was om verder in leven te kunnen blijven. Een keus hebt u dus niet. Maar als stomadrager kan ik u verzekeren dat u hiermee kunt en moet op een menswaardige manier leren leven, want velen hebben het reeds voor u gepresteerd.

Heel wat firma’s hebben zich in allerhande stomamateriaal gespecialiseerd en elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Vaak gebruiken stomadragers elementen van opvangsystemen van verschillende firma’s door elkaar. U moet zelf proberen en uitvinden wat het best bij uw lichaam past. Indien u de instructies goed opvolgt, komt u maar zelden in de problemen met de huidige opvangzakjes. Zij zijn immers qua dichtheid betrouwbaar en ze laten heus geen kwalijke geurtjes ontsnappen (alleen bij slechte plaatsing op de huid of enig gebrek aan gewone hygiëne kunnen probleempjes ontstaan).

De zakjes kraken noch ritselen onder de kledij en de meeste zijn nu wel voorzien van een terugslagklep - een must. Deze moet verhinderen dat de urine weer vanuit het zakje in het stoma terugvloeit als men gaat neerliggen (gevaar voor infectie in de darmstomp of darmlis en de nieren). Bovendien kunnen al deze opvangzakjes snel en veilig aangebracht worden en kunnen ze met een kraantje gemakkelijk geledigd worden. Ze zijn huidvriendelijk en soepel zodat ze minimaal hinderen bij het bewegen.

Waaruit bestaat dergelijke opvangsysteem?

a- Het eendelige systeem: bestaat uit een ledigbaar urine opvangzakje met kleefplaat, antireflux systeem en kraantje. Het opvangzakje is verdeeld in kamers om een betere spreiding van de urine te krijgen om zo het klotsen ervan te vermijden.

b- Het tweedelige systeem: bestaat uit een kleefplaat met opklik systeem en een ledigbaar urine opvangzakje met fixatiering, verdeelkamers en anti-reflux systeem.

c - Zowel eendelige als tweedelige uro opvangzakjes worden gedurende de nacht aangesloten op een nachtzak of nachtcontainer.